A Kultúráért és Turizmusért Társulást 1999-ben alapítottuk Búcs községben. Ez természetes személyek önkéntes társulása, egy olyan a faluban, amely híres halászatáról, lovászatáról valamint a helyi konyha jellegzetességeiről. Képviselője Szobi Eszter a társulás elnöke, aki a szervezet alapítói közé tartozik.

Fő célkitűzésünk és küldetésünk kulturális örökségünk védelme és fejlesztése a kultúra és az idegenforgalom által. Ezen felül szemináriumok és konferenciák szervezésével foglalkozunk mindazok számára, akik érdeklődnek Dél-Szlovákia kulturális élete iránt. Civil szervezetünk tagja lehet mindenki, aki egyetért céljaival, küldetésével és munkájával szeretné támogatni tevékenységünket.

A „Vidéki turizmus a Duna mentén” projekt által, amely az SzK 2007-1013 Vidékfejlesztési Programja keretén belül jött létre, és amelyet az Európai Unió finanszírozott (Európai Vidékfejlesztési Mezőgazdasági Alap: „A vidékbe beruházó Európa“) létre hoztuk a „REGIO DANUBIANA“ minőségjelet. Ezt olyan vendéglátó ipari szolgáltatásoknak, illetve fogyasztói termékeknek, mezőgazdasági termékeknek, valamint népművészeti alkotásoknak szeretnénk adományozni, amelyek teljesítik a „REGIO DANUBIANA” megítélésének és használatának a feltételeit.

A minőségjel megítélésének és használatának célja régiónk köztudatba kerülése idehaza és külföldön, az egyes termelők és szolgáltatók támogatása, akik a helyi, regionális sajátságok megőrzésének, illetve fejlesztésének igényével, magas színvonalon fejtik ki tevékenységüket.

A minőségjel célja, hogy hozzájáruljon az idegenforgalom, a turizmus fejlesztéséhez, azáltal hogy garantálja a termékek eredetét, illetve a szolgáltatások színvonalát, minőséget jelent, és a régió jellegzetességeihez való szoros kötődést.

A „REGIO DANUBIANA” minőségjel megítélhető a Duna mentén üzemelő vendéglátó ipari szolgáltatásoknak, illetve a helyi, regionális termékeknek. A minőségjelet a búcsi Kultúráért és Turizmusért Társulás ítélheti meg. A társulással való szerződés alapján a minőségjelet más, a Duna mente régióban székelő, természetes illetve jogi személyek is használhatják (utazási irodák és ügynökségek, turisztikai tájékoztató irodák, önkormányzatok, civil szervezetek, regionális sajtó és TV, internetes tájékoztató csatornák, múzeumok, képtárak, stb.), ha ezzel hozzájárulnak a „REGIO DANUBIANA” minőségjel bemutatásához, népszerűsítéséhez, valamint a jó hírének növeléséhez. A minőségjel ilyen egyéni alkalmazásánál a „Támogatjuk a minőségjelet” kísérőszöveget kell feltüntetni.